Sexuella trakasserier på jobbet drabbar framförallt dem med tidsbegränsad anställning

SEXUELLA TRAKASSERIER | Sexuella trakasserier på jobbet drabbar framförallt dem med tidsbegränsad anställning. De är också mest oroliga för att bli av med jobbet. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning ”Arbetsmiljön 2017”.

Drygt 15 procent av den totala arbetskraften har en tidsbegränsad anställning, men inom hotell och restaurang är det hela 40 procent som inte har fast jobb. Det skriver tidningen Arbetet.

I Arbetsmiljöverkets undersökning, som gjorts vartannat år sedan 1989, har arbetstagarna fått svara på hur de upplevt sin arbetsmiljö under det gångna året. Nu är första gången man tittat närmare på arbetsmiljön för tidsbegränsat anställda. Och det är en ganska dyster läsning.

Det är till exempel dubbelt så vanligt bland tidsbegränsat anställda kvinnor att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet, jämfört med fastanställda kvinnor. För hela arbetsmarknaden handlar det om tio procent som utsatts för sexuella trakasserier, medan det för unga kvinnor 16-29 år handlar om 30 procent. Det motsvarar 250 000 personer.

De med tidsbegränsad anställning upplever de sin arbetsmiljö som sämre jämfört med fastanställda på punkt efter punkt:

Omkring 70 procent uppger också att de arbetat trots att de är sjuka av olika anledningar, närmare hälften av dem för att inte verka lata medan flera gör det för att de upplever att ingen annan gör arbetet annars.

En av fyra är rädda för uppsägning eller att tvingas korta sin arbetstid, jämfört med en av tio av de fast anställda.

Drygt hälften av de tidsbegränsat anställda har repetitiva arbetsuppgifter jämfört med drygt en tredjedel av de fast anställda. Risken kan leda till värk och fysiska skador.

Sex av tio kan sällan eller aldrig bestämma när arbetsuppgifter ska göras, vilket kan leda till stressrelaterade sjukdomar. Motsvarande siffra för fastanställda är tre av tio.

Men det finns även positivare resultat i undersökningen, som att sju av tio uppger att de i hög grad har ett intressant och stimulerande arbete.

Läs rapporten här: Arbetsmiljön 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s