Kurder går till val i de självstyrande området i norra Irak

KURDISTAN | Vallokalerna har öppnat i irakiska Kurdistan, där ett nytt parlament ska utses. Ett år efter en självständighetsomröstning som gjorde makteliten i Bagdad rasande.

Drygt tre miljoner människor är röstberättigade i de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya, som utgör det självstyrande området i norra Irak.

Demokratiserar området
673 kandidater från 29 olika politiska rörelser tävlar om väljarnas gunst och en plats i det 111 mandat stora regionparlamentet. Elva av platserna är dock reserverade för religiösa och etniska minoriteter: fem för turkmener, fem för kristna och en för den armeniska gruppen.

Irakiska Kurdistan har gått igenom svåra prövningar efter att ha genomfört en folkomröstning om självständighet i september i fjol, där det blev ett rungande ja. Makteliten i Bagdad, som hade förklarat omröstningen olaglig, svarade med ekonomiska straffåtgärder. Dessutom satte man in militären för att driva ut kurdiska styrkor från områden med oljefält som tjänat som en viktig inkomstkälla för regionens ekonomi.

Ilska i maktelitens korridorer i Bagdad
Parlamentet domineras före valet av Kurdistans regionpresident Masoud Barzanis parti KDP, med 38 mandat, jämfört med rivalerna Goran och PUK som har 24 respektive 18 platser. Ett nytt parti ställer upp i dagens val, Ny generation, som har udden riktad mot regionens elit.

Valet väntas inte rita om Kurdistans politiska karta. Men ilskan från makteliten i Bagdad kommer fortgå så länge de inte kan lägga händerna på oljerikedommar i de självstyrande områderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s