Klubbordförande i Handels invald som SD-politiker – vägrar avgå

VALET 2018 | En klubbordförande för Handels är invald som SD-politiker i kommunfullmäktige och nu hotas hon av både uteslutning ur facket och stängas av från fackligt uppdrag. Det är inte förenligt med Handels policyn att sitta på politiskt uppdrag för ett antifackligt och arbetarfientligt parti och företräda facket.

Den klubbordförande i en skånsk matbutik som kandiderade för Sverigedemokraterna i valet blev som väntat invald i kommunfullmäktige i sin kommun. Enligt Handels policy kan en förtroendevald i förbundet inte samtidigt ha politiskt uppdrag för SD. Partiets politik bygger enligt Handels inte på alla människors lika värde och strider i flera avseenden mot fackets och löntagarnas intressen. Det skriver facktidningen Handelsnytt.

Sverigedemokraterna har efter mötet mellan partitoppar och näringslivet drivit en politik som gynnar näringslivets intresse, inte svenska arbetares intressen. Att ha uppdrag för SD ska därför ses som illojalt mot Handels och fackföreningsrörelsen. Det kan vara grund för avstängning från det fackliga uppdraget inom Handels. I sista hand kan det bli fråga om uteslutning ur förbundet.

En ombudsman från Handels i Malmö hade redan före valet samtal med kvinnan, som dock vägrade att lämna något av sina båda uppdrag. Hon anser sig stå över fackförbundets stadgar och policy.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s