Poliser kan begå svenskfientliga brott, kränkningar och våldsbrott – får behålla jobbet

FINLAND | Poliser i Finland kan begå våldsbrott, kränka landets mi oriteter och ha ett olämpligt beteende både i tjänst men även utanför utan att det ger konsekvenser.

Nästan var tionde polis i Finland har utretts för olämpligt beteende i och utanför tjänst. Poliser som till och med begått våldsbrott kan trots det jobba kvar, skriver Helsingin Sanomat.

Mellan åren 2014 och 2017 har 664 fall av olämpligt beteende registrerats – varav ungefär hälften inte ledde till några åtgärder. De fall som har beivrats har lett till att 21 poliser fått sparken, 37 stängts av och ett 100-tal fått varningar.

Ett fall som finländska medier lyfter fram handlar om en polis som i berusat tillstånd i Helsingfors skrikit ”Svenskar ni kan dra åt helvete, ni är i minoritet här”, varefter polisen misshandlade en person. Polisen, som flera gånger gjort sig skyldig till brott, varnades men fick trots det jobba kvar.

Ett och samma brott från en polis kan också resultera i olika åtgärder beroende på polisdistrikt, enligt Polisstyrelsen som försöker skapa enhetliga riktlinjer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s