JO-kritik mot Arbetsförmedlingen – röjde sekretesskyddade uppgifter

INRIKES | JO riktar kritik mot Arbetsförmedlingen som röjt sekrettesuppgifter som hade praktikplats genom Arbetsförmedlingen.

Justitieombudsmannen (JO) framför kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha röjt sekretesskyddade uppgifter om en person utan att ha inhämtat samtycke, skriver tidningen Publikt.

Vid ett möte med personen och dennes handledare på en praktikplats gick arbetsförmedlaren igenom de sekretesskyddade uppgifterna. Myndigheten hade inte fått samtyckte till att handledaren skulle få ta del av uppgifterna.

En kort tid efter mötet överlämnades dessutom en kopia på en handling med uppgifterna till handledaren för vidarebefordran till personen. Handlingen låg då i en oförseglad mapp med andra handlingar. Oklart vilka uppgifter som var sekretesskyddade. Men troligtvis handlar det om en person med skyddad identitet som Arbetsförmedlingen röjde.

JO påpekar att ett skriftligt samtycke skulle ha hämtats in från personen. Dessutom skulle kopian av handlingen med de sekretesskyddade uppgifterna ha legat i ett förseglat kuvert. Arbetsförmedlingen kritiseras för detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s