Hovrätten slog fast idag – Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

VÅLDSHÖGERN | Våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland. Det slår Hovrätten i Åbo fast i ett dom idag.

Det var i slutet av november förra året som Birkalands tingsrätt meddelade att den våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsens finska gren förbjuds i landet. Domen kom efter en talan som lämnats in av finsk polisstyrelse, som lyfte att organisationens våldsamhet och nazistiska verksamhet strider mot ”god sed”. Tingsrättens gick på polisstyrelsens linje.

Då tingsrättsdomen överklagades vann den inte laga kraft, och inget organisationsförbud har varit verksamt i väntan på Åbo hovrätts avgörande i frågan.

Under fredagen meddelade Åbo hovrätt att man går på tingsrättens linje och förbjuder verksamheten för Nordiska motståndsrörelsens finska gren. Man motiverar beslutet med att organisationen i Finland ”bedrivit verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”.

Domen går att överklaga till Högsta domstolen, men kommer alltså att vara verksam i någon form till ett eventuellt upphävande av högre instans.

Exakt hur förbudet kommer att utformas är i skrivande stund oklart och enligt uuppgifter till Folkets Nyheter vinner domen laga kraft om 60 dagar från och med idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s