Högerjournalist som sprider fake news ska ta över som chef för public service

ITALIEN | Det italienska public service-företaget Rai ser ut att få en ny kontroversiell chef och både facket och den politiska oppositionen motsätter sig utnämningen.

Personen det handlar om, Marcello Foa, står nära det högerextrema regeringspartiet La Lega och har gjort sig känd som en högerjournalist som sprider falska nyheter, rasism och har hyllat extremisten, partiledare Matteo Salvini vid flertal gånger. Det skriver Sveriges Radio. Många är oroliga att vi kommer se en censurkultur i italiensk Public service där högerextremister sätter agendan, granskning av regeringen uteblir och rasistisk världsbild får spridas fritt.

Rais styrelse vill ha Marcello Foa som ny vd, men både facket och de anställda är mycket tveksamma till honom. Det är dock en särskild parlamentarisk kommitté som har sista ordet. Idag ska dels ett direktsänt förhör hållas med Foa och senare ikväll sker en omröstning om hans kandidatur.

Han måste godkännas av två tredjedelar av den parlamentariska kommittén och den har redan sagt nej en gång. I augusti sa Berlusconis högerpopulistiska parti Heja Italien nej till Foa. Enligt nyhetsbyrån Ansa för att Berlusconi då krävde försäkringar för sitt eget mediebolag Mediaset som han inte fick.

Men enligt italienska medier ska det högerpopulistiska rikemanspartiet Heja Italien nu ha kommit överens med högerextrema La Lega och dagens förhör ses som en formalitet.

Marcello Foa är tidigare utrikeschef på Il Giornale som ägs av Mediaset. Nu håller han kurser i journalistik på en egen journalistutbildning i Schweiz, men han har även en blogg där han ofta uttrycker sitt stöd för La Legas partiledare Matteo Salvini. Han har öppet hånat president Mattarella och hånat hbtq-rörelsen bland annat. Han har även spridit påhittade nyheter, så kallade fake news om Hillary Clinton.

Vänsterliberala Partito democratico som står socialdemokratin nära anser att Foa är olämplig som chef för Rai och har försökt att stoppa dagens förhör. Facket på Rai vill även att det ska undersökas om det är lagligt att föreslå en person som redan har avfärdats en gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s