H&M är nöjda med arbetet – men textilarbetarnas löner går fortfarande inte att leva på

BANGLADESH | I förra veckan deklarerade klädkedjan HM att företaget gjort stora framsteg om rättvisa levnadslöner för arbetarna i de asiatiska fabriker som tillverkar till H&M. Men uttalandet får kritik.

– Det som sömmerskorna i H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh tjänar, ungefär 835 kronor i månaden, det är bara hälften av vad de lokala fackförbunden anser att man behöver för att ha råd med ordentlig mat, bostad och sjukvård för sig och sina barn, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på organisationen Fair Action. Det skriver Sveriges Radio.

Det H&M hade som mål och anser sig ha lyckats med även om textilarbetarna inte kan leva på sina löner, är ett rättvist lönesystem på plats, till exempel, att man får lön efter hur lång erfarenhet man har. Nu finns det lönesystemet på 500 fabriker med över 600 000 anställda och det slår fast hur mycket arbetarna ska tjäna. Och demokratiskt valda arbetarrepresentanter finns nu på 600 fabriker, det här är en framgång enligt H&M. Men hur stort inflytande dessa har är dock oklart. Nu finns förutsättningar för löner som det går att försörja sig på. Men när det är genomfört vågar inte HM säga något om.

Men Maria Sjödin på Fair Action anser att H&M kunde göra mycket mer redan nu
– De måste börja betala schyssta inköpspriser för plaggen så leverantörerna faktiskt kan höja lönerna. De måste också köpa mer kläder från de leverantörsfabriker som är villiga att höja lönerna, säger Maria Sjödin på Fair Action.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s