Doktor i en nazistisk pedofilsekt i Chile frisläppt av tysk domstol

HÖGERN | En tysk man dömd för medhjälp till övergrepp mot barn och medlem i en nazistisk pedofilsekt i Chile har släppts av en tysk domstol.

Hartmut Hopp var läkare i den ökända nazistsekten Colonia Dignida i Chile. Sekten grundades 1961 och efter Pinochet-regimens fall kom vidden av grymheterna i samhället fram. Hopp dömdes i Chile för 16 fall av övergrepp mot barn, men flydde till Tyskland 2011, innan han hann fängslas.

Chile har velat få 74-årige Hopp utlämnad, vilket Tyskland har nekat till. En tysk domstol beslutade ändå i augusti förra året att han skulle avtjäna ett femårigt fängelsestraff. Men nu har en högre instans i Düsseldorf bedömt att bevisen från den chilenska domen inte möter de tyska beviskraven. Domstolen tycker inte att det finns tillräckligt starka bevis för att Hopp, som drev sektens läkarmottagning, aktivt underlättade eller deltog i övergreppen.

Colonia Dignida grundades av en grupp tyskar, ledda av den forne nazistofficeren Paul Schäfer. Schäfer dömdes senare för att utnyttjat en större grupp barn sexuellt. Sekten samarbetade även med diktatorn Augusto Pinochets styre, vars hemliga polis använde det slutna samhället som en plats för att tortera politiska dissidenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s