Svenska banker investerar dina sparpengar i svartlistade bolag – kränker mänskliga rättigheter

AMNESTYRAPPORT | Svenska banker investerar svenska sparpengar i företag som bidrar till allvarliga människorättsproblem och företag som är miljöbovar.

Svenska banker har fortsatt investera i företag som kränker mänskliga rättigheter och står för allvarlig miljöpåverkan, skriver Amnesty i en rapport. Bland annat finns oljejätten Shell och fordonstillverkaren Renault på den listan: Shell för att inte ha tagit ansvar för en miljökatastrof och Renault för användning av råvaror från barnarbete i Afrika.

Granskningen är en uppföljning av rapporten Irresponsible Investments om storbankernas investeringar i företag som kopplas till kränkningar av mänskliga rättigheter som gjordes år 2015. Uppföljningsrapporten visar att de sju största bankerna i Sverige fortsätter investera kundernas pengar i företag som orsakar allvarlig negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljön.

De svartlistade företagen fanns i 62 sparfonder som förvaltas av de sju svenska storbankerna. Nordea och Swedbank har investerat mer än fyra miljarder kronor i bolagen – SEB har minst med 47 miljoner. Mest investerade Nordea och Swedbank. Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar och Swedbank hade dessutom något av bolagen i sina etiska fonder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s