Labour: ”Minst en tredjedel av platserna i styrelserummet till arbetarna”

STORBRITANNINEN | Det brittiska oppositionspartiet Labour kommer att driver frågan om att öka arbetarnas inflytande i storbolagen. Företagen ska ska reservera minst en tredjedel av platserna till arbetarna i styrelsen.

Den nuvarande bolagsstyrningsstruktur som prioriterar aktieägarintressen före arbetarnas och välfärden var att mata en kortsiktig företagskultur som gynnar enbart ett fåtal redan rika och hålla tillbaka den ekonomiska tillväxten.

– Företag har tillåtits att komma undan med ett exploaterande beteende eftersom maktbalansen har ändrats mot arbetarna, säger han.

Det brittiska oppositionspartiet Labour vill att storföretag ska reservera minst en tredjedel av platserna i styrelsen till arbetarna. Det gäller alla privata, kommunala och statliga bolag som har mer än 250 anställda kommer juridiskt tvingas att släppa in arbetarna i styrelserummet om Labour vinner valet. Det säger partiledaren Jeremy Corbyn, rapporterar Reuters.

När konservativa premiärministern Theresa May kom till makten efter omröstningen från 2016 efter att hon lovat att ta itu med vad hon kallade kapitalismens ”oacceptabla ansikte”, bland annat genom att sätta arbetare i styrelser. Men inget har hänt med det löftet och kapitalismen har kunnat fortsätta härja fritt.

– Labour kommer att vända tidvattnet och ge arbetarna mer kontroll och mer att säga till om på jobbet. Genom att se till att företagen reserverar en tredjedel av styrelseplatserna för de anställda hjälper vi till att omvandla landets brutna ekonomiska modell ”, säger Corbyn, som har flyttat Labour mot vänster sedan han valdes till partiledare 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s