Björn Söder (SD) åkte på pisk trots borgerliga stödröster – Vänstern vann på knockout!

RIKSDAGEN | Striden om vilka partier eller block som talman har pågått i Riksdagen hela måndagen. Men största intresset låg vem som skulle bli Andra vice talman. Lotta Johnsson Fornarve (V) gick på knock och är nu vald som andra vice talman i rond tre.

Kampen om att bli Talman mellan Socialdemokraterna och Moderaterna var redan avgjort innan omröstningen påbörjat eftersom Sverigedemokraterna som agerar knähund till Alliansen gjort klart att de tänker rösta på Andreas Norlén (M) som talman även om Socialdemokraterna var valet största parti. Men rysaren gäller mera kampen om andra vice talman som tvingades gå tre ronder innan det avgjordes. Efter första omröstningen fick Vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve starkare stöd än Sverigedemokraten Björn Söder. Även i andra röstomgången ökade hon på stödet. Men hon har inte en majoritets av rösterna vilket krävs.

Björn Söder fick borgerligt stöd – förlorade ändå
Björn Söder (SD) fick 80 röster i den första omgången av valet till andre vice talman. I andra och tredje omröstningen ökar han med två röster till 82. Sverigedemokraterna har 62 ledamöter och det betyder att rasisten Björn Söder fick 18 röster från företrädare för Alliansen. Borgerliga politikerna gav Sverigedemokraterna sitt stöd som tack för att SD agerat stödparti åt Alliansen under de senaste mandatperioden.

Lotta Johnsson Fornarve (V) fick 147 röster i första omgången men ökade också med två till 149 röster. S, MP och V har sammanlagt 144 ledamöter. Vänsterpartiets kandidat till andre vice talman fick alltså fem röster från ledamöter på andra sidan blockgränsen.

Lotta Johnsson Fornarve (V) väljs till andre vice talman – Björn Söder (SD) röstas därmed bort från platsen.

Rösterna föll på följande vis:
Lotta Johnsson Fornarve: 149
Björn Söder: 82
Blankt: 117

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s