Kyrkans religiösa ringande stoppas efter klagomål från grannarna

RELIGIÖST BULLER | Kyrkor anmälda för störande klockor av grannar. Nu stoppas den religiösa klockringningen. Dags att förbjuda religösa störningsmoment i det allmänna utrymmet helt.

Klockorna i Maria Magdalena kyrka på Södermalm i Stockholm har ringt i hundratals år men nu kan det vara slut med det. Grannar har känt sig störda och skickat in bulleranmälningar till miljöförvaltningen, skriver Hem och hyra.

En kvinna uppger att hon behöver sova med öppet fönster, men att den nattliga klockringningen gör detta omöjligt. Miljöförvaltningen har utrett ärendet och kom fram till att klockringning nattetid utgör en ”olägenhet” och att församlingen måste vidta åtgärder. Efter ett antal turer, där klockorna först stängdes av nattetid, ska ärendet nu tas upp igen.

Jag är väldigt förvånad att man kan få igenom det här på riktigt. Jag är sjukt upprörd, säger Catherine Richette, kyrkvaktmästare i Maria Magdalena, till tidningen.

Dags att stoppa religiösa störningsmoment i det allmänna utrymmet i vår vardag som kyrkringningar och böneutrop. Sverige är ett sekenlärt land där de religiösa samfunden avskiljts från staten. Samtidigt är det många som försvarar kyrkans rätt att störa oss som är icke-religiösa medan de kritiserar böneutrop från enskilda moskeer.

Anmälningar har också kommit in mot fler andra kyrkor i Stockholm, bland annat Kungsholms kyrka och Klara kyrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s