Misstroendeomröstning mot borgerliga rasisten Timo Soini (blå) – splittrar borgerligheten

FINLAND | Riksdagen i Finland genomför i eftermiddag en misstroendeomröstning mot utrikesminister Timo Soini (Blå), med anledning av hans kontroversiellt och kvinnofientligt uttalanden om abort.

Det är fyra oppositionspartier som väckt frågan om en misstroendeomröstning. Enligt dem strider Soinis agerande mot Finlands utrikespolitiska linje.

Samlingspartiet, som sitter i koalitionsregeringen tillsammans med C och Blå, är splittrat. Riksdagsledamöterna Jaana Pelkonen och Saara-Sofia Sirén säger till Yle att de inte kan rösta för förtroende för utrikesministern, trots att Samlingspartiets gruppmöte på torsdagen beslutade att man inte vill sätta regeringen på spel.

Partiet Blå Framtid som är ett borgerligt nationalistisk parti med rasistisk grundsyn kom till efter att flera Sannfinländarnas riksdagsmän valde att lämna sin tidigare partigrupp efter en partikongress där ledningen till stora delar bytts ut. Till utbrytargruppen hörde alla partiets ministrar, inklusive den tidigare partiordföranden Timo Soini. Statsminister Juha Sipilä (C) har meddelat att regeringen står bakom Soini.

JK klandrade i tisdags Soini för hans agerande. Bland annat ser JK Soinis deltagande i en gudstjänst i Kanada, som arrangerades av abortmotståndsrörelsen Pro Life, som ”problematiskt”. Soini, som är katolik, har hänvisat till yttrande- och religionsfrihet och att han agerat som privatperson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s