Ingen behöver ta ansvar för dödliga arbetsplatsolyckan med en död soldat

DÖ PÅ JOBBET | Det blir inget åtal för olycka där en 23-årig soldat omkom förra året. Åklagaren har lagt ner förundersökningen. Ingen behöver ta ansvar för den döda soldaten.

Det var i mars förra året som en deltidsanställd soldat omkom under militärövning utanför Boden, vilket Folkets Nyheter tidigare berättat om. Olyckan inträffade när en bandvagn gick genom isen. Den 23-årige föraren lyckades inte ta sig ur fordonet utan omkom.

Under polisutredningen har två befäl varit skäligen misstänkta för arbetsmiljöbrott, men de frias nu helt från misstanke, skriver Norrländska Socialdemokraten (NSD) som berättar att åklagaren lade ner förundersökningen i mitten av förra veckan.

Arbetsmiljöverkets utredning efter olyckan pekade på ett antal brister som kan ha orsakat olyckan. Det har handlat om allt från bristande material till bristande kunskap, kompetens och sömn.

– Jag har prövat de brister som kommit fram mot det material som redan finns i förundersökningen. Jag har kommit fram till att jag inte kan peka ut någon enskild person. Även om det har funnits brister måste jag kunna styrka att de bristerna utgör orsaken till händelseförloppet. Det kan jag inte, säger åklagare Aino Pietilä, till NSD.

Försvarsmaktens egen utredning visade, liksom nu även åklagarens, att det inte går att fastslå att det var någon enskild persons fel att olyckan inträffade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s