SVT dömda av Granskningsnämnden – Tog inte avstånd från SD-politikers rasistiska människoskala

DALTANDE MED HÖGERN | Granskningsnämnden dömer SVT eftersom Public Service inte tog avstånd från ett tydligt rasistiskt uttalande av en SD-politiker i kanalen.

Granskningsnämnden fäller SVT för att inte ha tagit avstånd från ett uttalande av en sverigedemokratisk politiker i november 2017, skriver Resumé. Det var under SD:s landsdagar, som direktsändes av SVT Forum, som SD-politikern Martin Strid använde sig av en självpåhittad skala där en person antingen är ”fullt ut människa och human” eller i andra änden ”100 procent muhammedan”.

Att SVT:s programledare inte nämnde uttalandet under debattens sammanfattning är grunden till Granskningsnämndens beslut.

”Eftersom SVT inte, med stöd av demokratibestämmelsen, i eller i nära anslutning till sändningen tog upp och bemötte uttalandet strider programmet mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, står det i domen.

För närvarande utreds SVT också av Granskningsnämnden för sitt avståndstagande mot ett uttalande av SD-ledaren Jimmie Åkesson i en partiledardebatt inför valet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s