Kvinnlig antifascistisk motståndskämpe död – sköt nazister med pistol

DÖDSRUNA | Freddie Oversteegen var 14 år när hon gick med i motståndsrörelsen i naziockuperade Nederländerna. Hon och hennes äldre syster lurade nazister att följa med ut i skogen där de sköt dem med pistol. 

De två systrarna växte upp med en mamma som var kommunist och som uppmuntrade sina döttrar att gå med i motståndsrörelsen. De var i tonåren då de fick utbildning i att skjuta med pistol och bildade en egen kvinnlig grupp. Det var ingen som misstänkte att de unga kvinnorna skulle utföra attacker mot ockupationsmakten som hade invaderat Nederländerna i maj 1940.

Lockade ut nazi-officer i skogen och sköt dem
I början delade de ut flygblad och anti-nazistiska pamfletter men de utvecklade sedan en annan metod.

Ett av deras trick var att flirta med en naziofficer och försöka locka ut honom i skogen. I stället för en romantisk omfamning blev det ett pistolskott i pannan.

I en intervju i Vice.com berättar Freddie att hon från början trodde att de skulle bilda en hemlig armé eftersom de fick militär träning av en person i motståndsrörelsen. De lärde sig att skjuta och blev en grupp på åtta kvinnor som arbetade ihop. De var även inblandade i sabotage mot broar och järnvägsspår och smugglade ut judiska barn ur landet, ibland även ur koncentrationslägren.

En av de mest kända i gruppen var Hannie Schaft som dödades av nazisterna i krigets slutskede. Hon har fått dussintals gator uppkallade efter sig. Freddie och hennes syster Truus fick på senare år uppmärksamhet och medalj för sina heroiska insatser.

En antifascistisk hjälte har gått ur tiden. Vi för Freddie Oversteegen modiga antifascistiska arv vidare. Vila i frid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s