Göteborgs stad köper ut anställda med psykisk ohälsa – vill slippa rehabansvar

GÖTEBORG | Göteborgs stad köper ut anställda med psykisk och fysisk ohälsa för att slippa ta rehabansvar som arbetsköpare. Istället pekas den utsatta gruppen anställda ut att de missköter sig på jobbet.

Mer än vart fjärde avgångsvederlag som Göteborgs stad betalade ut under 2017 gick till personer som misskött sig, rapporterar Göteborg-Posten. Vad exakt det innebär defineras inte. Men att kommunen betala avgångsvederlag till någon som misskött sitt jobb så grovt låter märkligt istället för att avskeda.

Fackförbunden i Göteborg sågar dock Göteborgs kommuns avgångsvederlag. Var tredje medarbetare som köptes ut av Göteborgs stad förra året hade psykisk eller fysisk ohälsa skriver GP. Det handlar alltså inte om misskötsel på jobbet utan om att Göteborgs stad inte vill ta sitt rehab-ansvar som arbetsköpare.

Enligt kommunens förhandlingschef Michael Färdig är ett av skälen att tvister kan leda till långa processer i Arbetsdomstolen. Eftersom den anställde har rätt till lön fram till det att tvisten är avgjord, blir det i många fall billigare att erbjuda avgångsvederlag.

Han förnekar att avgångsvederlagen används som ett sätt att göra sig av med personer som uppfattas som besvärliga, fackligt aktiva och personer som vågar att ufrågasätta på jobbet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s