Krav på yttrandefrihet och pressfrihet under ESC gör ockupationsmakten rasande

PALESTINA | Eftersom Netta Barzilai vann 2018 års Eurovision kommer ockupationsmakten Israel att vara värdland för nästa års ESC-tävling.

Nu kräver samarbetsorganisationen europeiska radio och tv-unionen (EBU) att israeliska myndigheter ska lova att landet ska bevilja visum för evenemangets besökare, oavsett vad den sökande har för politiska åsikter. Besökare ska även kunna röra sig fritt i landet, oavsett religiös tillhörighet eller sexuell läggning.

EBU kräver även fullständig press- och yttrandefrihet, skriver Haaretz och den israeliska allmänna tv-tjänsten – Kan – ska vara garanterad frihet att redigera i sändningarna.

Eftersom finalen infaller på en lördag – dagen för den judiska vilodagen shabbat, ska det heller inte finnas några religiösa restriktioner mot att hålla evenemanget.

Israel: Yttrandefrihet är skamliga och förödmjukande
EBU menar att krav alltid ställs på värdlandet. De som handlar om rätten att röra sig fritt i landet och om yttrandefrihet har även ställts då tävlingen har hållits i länder som Azerbaijan och Ukraina.

Säkerhetsminister Gilad Erdan kritiserar kraven, och menar att de är skamliga och förödmjukande. 

Tidigare har kritiken mot att tävlingen ska hållas i Israel bland annat handlat om att israeliska soldater öppnade eld mot demonstranter på Gazaremsan, vilket resulterade i att minst 60 personer dödades, bara dagar efter att Netta Barzilai korades till vinnare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s