SD-Nykvarn hade öppna kommunlistor – nazister hade chans att kuppa sig in

VALET 2018 | SD i Nykvarn låste inte sina kommunala listor och öppnade sina listor för nazister att kuppa sig in. Men nazisterna tog inte chansen.

Tidigare år har okända kandidater kuppat sig in på Sverigedemokraternas valsedlar. Inför årets val valde partiet på riksplan att låsa sina listor och man gav samma direktiv till de lokala företrädarna.

Men SD i Nykvarn saknade kandidater i kommunalvalet och höll därför sin lista öppen, vilket i praktiken betydde att vem som helst kunde skriva in sig som kandidat för partiet.

Nykvarn – med en brun historia
Nykvarn har tidigare varit ett starkt fäste för extremhögern och haft det högerextrema partiet, Nationaldemonraterna representerade i kommunfullmäktige. ND bröt sig ur Sverigedemokraterna 2001 som ett radikalt alternativ och hade öppna samarbeten med olika nazistiska organisationer. Men efter några år i kommunpolitiken och slitsamma interna konflikter inom ND bytte politikern parti. ND-politikern i Nykvarns valde att representera det nu nerlagda nazistiska Svenskarnas Parti som fick ett kommunalt gratis mandat i Nykvarns kommunfullmäktige. ND gick i graven 2014 som parti. Men ND:s väljarbas och extremhögern lever säkert kvar i Nykvarn även efter ND:s död.

Men tanke på att nazistiska NMR kuppade sig in på SD-mandat i Ludvika i valet 2014 spelade SD i Nykvarn ett farligt spel med öppna listor i årets val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s