SD:s toppnamn lurade hantverkare på lön, flera fuskbyggen och saltade fakturor

VALET 2018 | Peter Wallmark är politiker för Sverigedemokraterna och partiets förstanamn till kommunfullmäktige i Stockholms stad. Frågor som han driver är att skapa bättre företagsklimat och få ordning och reda i skolan. Men som yrkesman så blåser han både hantverkare och kunder som hans byggföretag WBM Bygg ska genomföra renoveringar.

Byggnadsarbetaren har granskat Wallmarks företag och upptäckt att det är inblandat i mängder av olika rättstvister. Det handlar om hantverkare som inte fått betalt, bluffakturor och privatpersoner som anser sig lurade. En av dem som anlitat WBM Bygg är Thúy Sandberg som driver restaurangen Taste of Vietnam och två blomsteraffärer i Stockholm. Hon berättar om första mötet med Peter Wallmark.

– Jag var på restaurangen när en man kom in och presenterade sig. Han var jättetrevlig och verkade kunna jättemycket om byggen. Jag började anlita honom för småjobb, säger Thúy Sandberg till Byggnadsarbetaren.

När restaurangen sedan skulle byggas om 2012 fick Peter Wallmark uppdraget och gav en offert. Men under arbetet hittade Peter hela tiden ursäkter för att salta räkningen och saker blev dyrare. Thúy Sandberg betalade eftersom hon var pressad och behövde komma igång med sin verksamhet.

Men trots den höga notan syns tydliga exempel på byggfusk när Byggnadsarbetaren besöker Taste of Vietnam. Glasplattor har ramlat ner från taket, golvet är fullt av sprickor och flera dörrar är skeva och trasiga. Kakelplattor i köket har lossnat och från golvbrunnen på toaletten kommer en stark, kloakstinkande luftström. Bakom en restaurangens soffa blottas den vita betongväggen. Man har alltså bara tapetserat till soffkanten och låtit resten vara.

Thúy Sandberg berättar att hon idag ångrar att hon betalade för fel utfört arbete när ärendet gick till förlikning i rätten. Och det är i rätten det ofta slutar för Peter Wallmark och WBM Bygg. Företaget har varit i många rättstvister de senaste åren. Byggnadsarbetaren har granskat nio av dem. I fyra fall är det hantverkare och underentreprenörer som tagit till rättsliga åtgärder för att de inte fått betalt för sitt arbete från Wallmarks företag. WBM tvingades betala tre av hantverkarna genom förlikning, till en sammanlagd kostnad av 184 000 kronor.

En riktig hotfull gangster
Det är inte bara kunder som luras på fuskbyggen och saltade fakturor. Underentreprenören, som vill vara anonym, förklarar att Peter Wallmark hela tiden tar in nya småfirmor som han lurar.

– Han kör schyst ett år, betalar alla fakturor som han ska och uppträder väldigt trevligt. Sedan gör han ett stort jobb, vägrar att betala och går inte att få tag i.

Underentreprenören berättar att hans företag utförde rörarbeten åt WBM och att allt fungerade bra till en början. Men i slutet på resan hade vi runt 100 000 i obetalda fakturor. Och då gick det inte att nå honom. Underentreprenören beskriver Peter Wallmark som ”en riktig gangster” som har ett hotfullt sätt.

En annan hantverkare inom elbranschen har också dåliga erfarenheter av Wallmark. Elektrikern fick inte sina fakturor på höga belopp betalda av WBM Bygg. Han fick förklaringen att kunden inte hade betalat. Men när elektrikern pratat med kunden visar sig att SD-politikern Peter Wallmark stoppat alla pengar i egen ficka och blåst elektrikern. Elektrikern berättar att han inte hade kraft att gå vidare rättsligt.

– Jag orkade inte bråka utan blev blåst på en halv miljon, ungefär, berättar han.

I Byggnadsarbetarens granskning av de nio tvistemålen med WBM Bygg finns tre privatpersoner som råkat ut för problem med Peter Wallmark. Klagomålen har gällt fuskrenoveringar av badrum. Bland annat har WBM Bygg tvingats betala 225 000 kronor till en kund för felaktigt dragna rör, avsaknad av tätskikt och fel fall på golvet.

Kunden tvingades riva allt och börja om. Hantverkaren som tog över ansåg att det var ”ofattbart hur man kunnat utföra arbetet på det sättet”.

Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med flera kunder som haft problem med Peter Wallmark. Alla är rädda för honom och ingen vill gå ut med sitt namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s