Över 33 000 hemlösa står utanför demokratin och får inte rösta

VALET 2018 | Valdagen närmar sig med stormsteg. Många hemlösa står utanför demokratin och kan inte gå och rösta. Hemlösa får inte göra sin röst hörd.

Valdagen närmar sig då större delen av Sveriges vuxna befolkning deltar i de demokratiska valen. Men det finns en grupp som blir allt större och som inte kan rösta. Sveriges över 33 000 hemlösa står utanför demokratin den 9 september och nu agerar Sveriges Stadsmissioner.

Det är de så kallade tysta rösterna som hörs på Sveriges Stadsmissioners hemsida. Hemlösa som inte kan rösta i valet för att de inte har en adress dit valmyndigheten kan skicka deras röstkort. Deras röster är en digital namninsamling som ska skickas till demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Över 33 000 svenskar är enligt Socialstyrelsen hemlösa. Enligt Stadsmissionen är mörkertalet stort och det kan vara betydligt fler. I exempelvis Linköping och Norrköping var det runt 600 hemlösa förra valet, enligt Socialstyrelsen. I Norrköping har den siffran nu stigit till över 800.

För att fler hemlösa ska få möjlighet att rösta redan nu så kan Stadsmissionerna runtom i landet hjälpa till med att bland annat kontakta valmyndigheten för röstkort och ledsagning till vallokalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s