SD-ledningen är kappvändare – försvarar nu de nyfascistiska högertidningar de tog avstånd ifrån

HÖGERN | I en studie från Oxford som kartlagt vad Svenskarna delar på Twitter och en majoritet kommer från ”skräpsajter” som Fria Tider, Samhällsnytt och Nyheter Idag. Men Studion sågas av SD:s kommunikationschef som går ut och försvarar högersajterna de tidigare kallade de nyfascistiska.

Var tredje artikel om det svenska riksdagsvalet som delas på Twitter kommer från ”skräpsajter”, enligt en ny studie från universitet i Oxford som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Med begreppet syftar forskarna på sajter som ”medvetet publicerar vilseledande eller felaktig information som påstås vara korrekt information”. 85 procent av dessa artiklar kommer från sajterna Samhällsnytt, Fria Tider och Nyheter idag, enligt studien.

I samband med studien har forskarna analyserat 275 00 tweets om valet. Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein är kritisk till rapporten och går ut och försvarar högermedierna som SD partiledningen tidigare tagit avstånd ifrån och kallat för nyfascistiska medier.

– Det är märkligt att utländska forskare försöker stämpla olika svenska nyhetsförmedlare som skräpnyheter och att de presenterar en sådan rapport nära valet, säger han till Reuters.

SD:s kommunikationschef agerar inte utan att det godkänt av SD:s partiledning. Så beslutet att försvara de nyfascistiska tidningarna är förankrat av Jimmie Åkesson och övriga partitoppar. Flera SD-politiker har uteslutits eller varnats tidigare av partiledningen när de delat artiklar från tidningar som Fria Tider, Nyheter Idag och Samhällsnytt. SD-ledning har insett att högertidningarna gör grovjobbet att skapa otrygghet, sprida rasism, antisemitism och öka polariseringen i samhället åt Sverigedemokraterna inför valet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s