Barnfetma vanligare bland arbetarklass barn än hos rika barn

KLASSAMHÄLLET | Klassamhället visar sig i barnens levnads villkor. Barnfetma är vanligare hos fattiga barn i arbetarklassen än hos överklassen.

Göteborg och Stockholm är det till exempel dubbelt så vanligt med övervikt och fetma bland 4-åringar i de socioekonomiskt utsatta områdena som Skärholmen och Angered jämfört med överklassområderna Örgryte och Danderyd där invånarna har en bättre ekonomi och högre utbildning.

Det är också vanligare med övervikt eller fetma i glesbygden jämfört med storstäderna, enligt sammanställningen från Barnhälsovården vid Landstinget i Sörmland, som har jämfört 4-åringars vikt runt om i landet.

I sammanställningen ingår 19 av landets 21 landsting. Högst andel överviktiga 4-åringar har Härjedalen och Västernorrland där 16 procent har övervikt eller fetma. Lägst andel har Skåne, där tio procent av 4-åringarna har övervikt eller fetma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s