Muträttegång mot Telias tidigare toppchefer är igång – mutade dotter i diktatorfamilj

KAPITALISM | Muträttegången mot Telias tidigare toppchefer inleds. Telia har mutat dotten i diktatorfamiljen som styr Uzbekistan med järnhand.

Enligt åtalet mutade Telia Sonera, nu Telia Company, diktatorn Islam Karimovs mäktiga dotter Gulnara Karimova med 3 miljarder kronor för att få verka i Uzbekistan. På tisdag inleds rättegången mot Telias ex-vd Lars Nyberg, förre chefen för regionen Eurasien, Tero Kivisaari, och en tidigare hög jurist. De åtalade nekar alla till brott.

Försvaret har försökt få åtalet nedlagt. Även om det gick till som åklagaren säger är det inte mutbrott i lagens mening, hävdar försvaret och hänvisar till att Karimova inte formellt ansvarade för licenser till telekombolag. Att ge pengar till våldsam förtryckande diktatorfamilj är tydligen inget olagligt enligt försvaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s