Hur är Sverigedemokraternas syn på demokrati?

DEBATT | Karl Lund fick sponsrad reklam på Facebook från SD-Valdemarsvik och började ställa politiska frågor. Men SD-politiker lever i en blockeringskultur där vanligt folk blockeras när de ställer relevanta frågor.

I tisdags, den 21/8, dök det upp ett sponsrat inlägg i mitt flöde på Facebook. Inlägget som kom från Sverigedemokraterna Valdemarsvik var en presentation av deras sjättenamn på kommunlistan, Lena Sturegård. På frågan om vad hon vill förändra i hemkommunen svarade hon: ”Att SD blir största parti.”

Jag ställde en vänligt formulerad fråga om vilken slags politik hon vill driva och om det är något speciellt hon vill förändra. Min kommentar raderades omgående och jag spärrades från att kommentera mera på sidan.

Jag blev naturligtvis oerhört förvånad att frågan raderades, jag trodde de tyckte det var bra att få frågor från medborgarna så de får förklara sin politik.

Efter det gjorde jag ett flertal inlägg på min privata Facebook-sida där jag beskrev vad som hänt. Flera av mina vänner skrev då också vänliga frågor kring vilken politik Sverigedemokraterna i Valdemarsvik vill driva. Nästan alla raderades och avsändaren spärrades från att kommentera mera.

Jag ser detta som ett stort demokratiproblem. Självklart måste medborgarna få ställa frågor, och få information, kring vilken politik partiet önskar föra.

När jag lyft frågan vidare bland mina vänner har det visat sig att det här beteendet absolut inte är unikt för Sverigedemokraterna Valdemarsvik utan det är mer regel än undantag att kommentarer raderas på partiets kommunsidor runt om i landet. Detta oavsett om man frågar om partiets principprogram eller om man bara ber de berätta om sin politik, precisera och förklara eller utveckla sina svar.

Det är absolut inga otrevliga frågor utan alla jag sett har varit trevliga och välformulerade. Genom att radera frågor och bara låta meningsfrändernas kommentarer kvarstå ser SD:s kommunsidor ut att ha många anhängare och få ifrågasättanden. Men sanningen är att vi är många som försökt få svar på enkla frågor men raderats och spärrats. Det är ett demokratiproblem.

Karl Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s