Stor studie: Finns ingen ”säker gräns” för hur mycket alkohol man kan dricka

HÄLSA | Att alkohol är bra för hälsan är en myt. De negativa effekterna är många gånger fler än de positiva. Det slår amerikanska och brittiska forskare i en stor studie.

Att alkohol är bra för hälsan är en myt. De negativa effekterna är många gånger fler än de positiva – och risken för cancer ökar påtagligt även vid en liten konsumtion. De slutsatserna drar amerikanska och brittiska forskare i en stor studie där man analyserat alkoholkonsumtionen och dess effekter på hälsan mellan 1990 och 2016 i 195 länder.

Effekterna på hälsan är påtaglig, konstaterar forskarna. Varje år dör 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. För personer mellan 15 och 49 år är alkohol den ledande riskfaktorn att dö i förtid.

Alkohol ökar risken för cancer i både lever, matstrupe och mage-tarm. 27 procent av den alkoholrelaterade dödligheten bland kvinnor och 19 procent bland männen utgörs av cancer, skriver forskarna.

Ett ljus i mörkret är att forskarna såg en liten, men signifikant, skyddseffekt för hjärt-kärlsjukdom, samt möjligen även för diabetes. Men sammantaget var riskerna väsentligt större än skyddseffekterna.

Läs studien här i vetenskapsmagasinet The Lancet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s