Höjda kommunala skatter att vänta – räcker inte till välfärdsnyggandet

EKONOMI | Var tredje ekonomichef i Sveriges kommuner ser att kommunen kommer att tvingas höja kommunalskatten för pengarna räcker inte till att bygga tex äldreboenden.

Var tredje ekonomichef i Sveriges kommuner tror att skatten kommer att behöva höjas för att skattemedlen ska räcka till för de hundratals nya äldreboenden och skolor som väntas behövas framöver. Det visar en ny enkät gjord av Sveriges kommuner och landsting.

De stora kullarna under 1940-talet gör att antalet personer över 80 år ökar snabbast både de närmaste fem och tio åren. Det är den grupp som har de största behoven per invånare i kommuner och landsting. Genom höga födelsetal och invandring ökar dessutom andelen barn och unga.

Den grupp som ökar långsammast är personer i yrkesverksam ålder, som står för den största delen av skatteintäkterna. Deras behov av välfärd per invånare är endast en tiondel så högt som för den äldsta befolkningsgruppen.Ett problem som inte pratas högt om i SKL rapport är problemet med att flera hundra skattemiljoner försvinner varje år till skatteparadis som skulle fylla välfärdskassan.

– Räknar vi ihop de kostnader som kommer med den demografiska utvecklingen, då räcker skatteintäkterna inte till, säger Magnus Södergren, controller på Uddevalla kommun.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), säger att det kommer att bli avgörande hur mycket staten kommer höja statsbidragen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s