Kriminella gäng mordvåg sprider skräck – mördar rohingyerflyktingar i flyktingläger

BURMA | Kriminella gäng sprider skräck med en mordvåg i lägren som befolkas av rohingyer som fördrivits av regimen i Burma. Flyktingar tvingas agera knarkkurirer, sexhandel och pressas på pengar av kriminella.

En rad mord sprider skräck i lägren som befolkas av rohingyer på gränsen mellan Myanmar, tidigare Burma och Bangladesh. Bara ett tusental poliser finns på plats för att skydda närmare en miljon flyktingar från våldsamma gäng.

Hittills har 21 människor mördats i vad polisen tror är en del av ett revirkrig mellan konkurrerande gäng. Polisen vill nu fördubbla styrkan i området runt Cox’s Bazar, där lägren ligger.

Enligt polisen har kriminella länge lurat på lägren. Flyktingar med koppling till Bangladesh droghandel har sålt rohingyaflickor till sexhandel och rekryterat kurirer för att smuggla amfetamin. Situationen har förvärrats sedan en militäroffensiv i Myanmar tvingade närmare 700 000 statslösa rohingyer på flykt förra året.

Afruzul Haque Tutul, som varit polischef i området, säger att gängen kräver stora summor pengar från nya flyktingar, som desperat söker skydd och mat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s