Ogiltiga kandidater toppar SD:s listor i flera kommuner – röstar på tomma stolar

VALET 2018 | I nio kommunalval kommer en röst på Sverigedemokraternas kandidat i själva verket vara en röst på en tom stol. Partiet ställer upp med personer som inte är valbara.

Förra valet 2014 hade Sverigedemokraterna svårt att hitta kandidater i flera kommuner. Det ledde bland annat till att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kunde kuppa in sig på ett SD-mandat i Ludvikas kommunfullmäktige genom att gruppens medlemmar skrev sin egen talesperson på SD:s valsedlar. Det skriver Dagens Nyheter.

Inför årets val är problemet återigen aktuellt för Sverigedemokraterna, som enligt opinionsmätningarna väntas gå fram kraftigt och öka sina mandat runt om i landet.

En röst på tomma stolar
Därför har partiet på flera håll i landet använt sig av en teknisk möjlighet i vallagen för att förhindra utomstående från att komma in på SD-mandat. I de kommuner där SD inte kunnat hitta lokala kandidater har man registrerat distriktsordföranden som enda namn på valsedeln, trots att personen inte är valbar i den kommunen, och därefter ”låst” listan för andra kandidater.

Kandidater i kommunvalet som inte bor i kommunen kan inte röstas in på mandat i kommunfullmäktige. Det blir en eller flera tomma stolar som kommer representera Sverigedemokraterna i minst nio kommunfullmäktige runt om i landet.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna stod för ett tag sedan och sa att partiet inte skulle stå med tomma stolar i kommunfullmäktige runt om i landet efter valet i September. Men det ser ut att det är ett löfte Jimmie Åkesson inte kan hålla. Ett svek mot SD:s väljare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s