Lastbilsföretag får fötetagsbot på 150 000 kronor efter manipulerad färdskrivare

HELSINGBORG | Det var i november 2017 som lastbilen stoppades vid E6:an utanför Helsingborg. Färdskrivare var manipulerad och nu tilldöms bolaget en företagsbot på 150 000 kronor.

Tunga lastbilar i yrkestrafik måste ha en så kallad färdskrivare som kontinuerligt registrerar hastighet samt kör- och vilotider. Det hade också lastbilen i Helsingborg. Men efter en kontroll visade sig färdskrivaren vara manipulerad – en manipulation som gjorde att lastbilen kunde bryta mot de svenska trafikreglerna utan att det registrerades. Det rapporterar Tidningen Arbetet.

Manipuleringen gör att föraren kan köra obehindrat utan att ta ut de reglerade pauserna som lagen kräver för att förhindra att förarna inte är farliga på våra vägar på grund av tex trötthet.

Lastbilen tillhörde det tjeckiska bolaget Uthoos. I förhör med ägaren framgår att Uthoos äger fyra lastbilar som alla kör godstransport i Sverige och Norge.

Nu tilldöms Uthoos en företagsbot på 150 000 kronor i Helsingborgs tingsrätt. Domstolen menar att företaget uppenbarligen velat fuska med trafikreglerna eftersom utrustningen fanns på plats och därmed riskerat både förarens arbetsmiljö samt trafiksäkerheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s