Ryanair vägrar förhandla med facket – nya strejker är att vänta

STREJK | Ryanair vill inte förhandla med piloternas fackförbund. Det kan bara tolkas som ett lagbrott och kommer att utlösa nya strejker.

Svensk Pilotförening, SPF, har inte hört ett ord från Ryanair sedan flygbolaget ställde in en planerad förhandling i tisdags. Det säger fackförbundets ordförande Martin Lindgren till TT:

– Men vi kommer inte att ge upp utan fortsätta begära en förhandling.
Om Ryanair fortsätter vägra att prata med facket kommer SPF att överväga nya insatser. Enligt Lindgren kan det ”bli tal om nya strejker eller möjligtvis rättsliga åtgärder”.

Lagbrott mot förhandlingsrätten
Att arbetsköparen Ryanair inte vill förhandla med fackförbund är att tolka som ett lagbrott mot förhandlingsrätten i MBL 13

”13 § Om en fråga särskilt angår arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör en arbetstagarorganisation i förhållande till vilken arbetsgivaren inte är bunden av kollektivavtal, är arbetsgivaren skyldig att förhandla enligt 11 och 12 §§ med den organisationen.”

Uppemot 500 avgångar med Ryanair har ställts in i dag när flygbolagets piloter strejkar runt om i Europa. I Sverige påverkas 22 flygningar till och från Skavsta flygplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s