Två forskare: ”Svenskarna överskattar andelen utlandsfödda”

VALET 2018 | Svenskarna tror att antalet invandrare är högre än vad den i verkligheten är. Det slår en lektor i statsvetenskap och en professor i nationalekonomi fast i en debattartikel.

Migration och integration ses av många väljare som valets viktigaste frågor – men kunskapen om hur många utlandsfödda som faktiskt finns i Sverige är låg. Det skriver Olle Folke, lektor i statsvetenskap, och Johanna Rickne, professor i nationalekonomi, på Expressen Debatt.

De hänvisar till en studie där de medverkande i genomsnitt trodde att 27 procent av Sveriges befolkning är utlandsfödd – när den verkliga siffran är 18 procent. Dessutom trodde de tillfrågade att 45 procent av de utlandsfödda i Sverige är muslimer, jämfört med omkring 27 procent som studien uppskattar är den verkliga andelen.

Det finns rasistiska krafter både i riksdagen och personer på sociala medier som sprida en samhällsbild som inte stämmer överens med verkligheten eller med siffror ellet fakta. Andra sprider en väldigt tillspetsad eller rent av sprider falsk fakta för att spä på rädslan och rasistiska strömningar i samhället. De vill att allt fler ska få en negativ bild av invandringen och vill utmåla invandrare som syndabockar för välfärdskollapsen.

Den verkliga siffran är viktiga att ta med sig inför valet i höst, skriver debattörerna. Inte minst eftersom resultaten också visar att personer som överskattade andelen utlandsfödda hade större sannolikhet att också vara negativa till invandring.

Läs debattartikeln här:
Debatt: Väljarna överskattar andelen utlandsfödda i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s