Ett år sedan dödliga arbetsplatsolyckan på Orsa Rovdjurspark – Men lite har hänt

DÖ PÅ JOBBET | Idag, lördag, har det gått ett år sedan den dödliga arbetsplatsolyckan i Orsa rovdjurspark där en djurskötare attackerades och dödades av en björn. Men lite har hänt på ett år.

Förundersökningen om misstänkt arbetsmiljöbrott väntas enligt åklagaren bli klar runt årsskiftet.

Det var den 4 augusti 2017 som två björnar grävde sig in i ett hägn där en 18-årig djurskötare och en familj från Nederländerna befann sig för att lägga ut mat i samband med en aktivitet.

Djurskötaren dog – familjen lyckades fly
Djurskötaren attackerades av en av björnarna och familjen lyckades fly genom att ta sig över stängslet. Djurskötaren, som var en 18-årig man från Skåne, vårdades för sina skador men dog senare samma dag. Han hade tidigare gjort praktik vid rovdjursparken och var anställd som säsongsarbetare.

Polisen valde till en början att hemlighålla att det var två björnar som grävt sig in från ett intilliggande hägn. Det visade sig senare att rovdjursparken i Orsa var en av få parker i Sverige där man hade björnar i direkt intilliggande hägn till de som personal gick in i.

Misstanke om arbetsmiljöbrott
Arbetsmiljöverket tillsatte en utredning, som blev klar i mars i år, som visade att något brustit i arbetsmiljön. Företaget som äger Orsa rovdjurspark, Grönklittsgruppen, åtalsanmäldes därefter gällande arbetsmiljöbrott.

Enligt åklagaren väntas förundersökningen bli klar runt årsskiftet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s