Ökat antal rasistiska våldsdåd efter rasistisk regering tog makten

ITALIEN | Antalet rasistiska våldsdåd har ökat efter att en rasistisk regeringen tagit makten i Italien. Svarta fabriksarbetare skjuten, invandrare ihjälslagen och misshandlas på öppen gata.

En rad våldsdåd med förmodat främlingsfientliga förtecken skapar oro och ilska i Italien. Men inrikesminister Matteo Salvini från rasistiska partiet Lega kallar påståendena om ökad rasism ”nonsens” och riktar i stället sin vrede mot de fåtal kriminella invandrare. Inte mot det rådande klassamhället som uppmuntrar och göder kriminella nätverk.

Folkets Nyheter har tidigare rapporterat om den 22-åriga diskuskastaren Daisy Osakue var ute och gick i närheten av sitt hem i Turin i måndags då hon fick ett ägg kastat på sig av en man i en förbipasserande bil. Ägget träffade Osakues öga och hon fick föras till sjukhus, där det konstaterades att en bit skal fastnat i hornhinnan. Skadan kan påverka hennes medverkan i friidrotts-EM i Berlin nästa vecka.

Rasistisk regering – aggressivt tonläge
Angreppet på Osakue, född i Italien med nigerianska föräldrar, är ett i raden av våldsdåd mot invandrare och personer med invandrarbakgrund i Italien de senaste veckorna. Förra helgen tros en marockansk man ha blivit ihjälslagen i Aprilia söder om Rom sedan han kraschat med bilen efter att ha jagats av personer som anklagade honom för stöld.

Bara dagar dessförinnan misshandlades en 19-årig senegales av en grupp ungdomar som skrek rasistiska tillmälen i Palermo på Sicilien. Samma vecka sköts en 33-årig fabriksarbetare från Kap Verde i norditalienska Vicenza.

Förnekar rasistisk våldsdåd – citerar fascistdiktatorn Mussolini
De många attackerna med förmodat rasistiska motiv sammanfaller med italienska regeringens allt mer aggressiva tonläge mot invandrare. Tidigare i veckan riktade FN:s flyktingorgan UNHCR kritik mot regeringen i Rom och uppmanade de styrande att tona ned sin retorik i invandringsfrågor. 

Inrikesminister Matteo Salvini från främlingsfientliga Lega förnekar att Italien har ett problem med ökande rasism. Istället väljer Salvini att citera fascistdiktatorn och massmördaren Benito Mussolini i ett Twitterinlägg på fascistdiktatorns födelsedag: ”Så många fiender, så mycket ära.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s