Kriminalvårdare dödshotas på jobbet – Arbetsköparen blundar för problemet

PÅ JOBBET | Bristen på säkerhet för anställda inom Kriminalvården har blivit så allvarlig att facket slår larm om en kris.

De anställda vittnar om en arbetssituation där anställda tvingas tillbringa tid ensamma med intagna för att de inte finns tillräckligt med personal. Verbala dödshot, både innanför och utanför murarna, är vardagsmat och den största frustrationen är att arbetsköpare inte agerar och tar hoten på största allvar.

Av rädsla för repressalier har de flesta som Aftonbladet varit i kontakt med avböjt från att bli citerade. En av dem, som endast vill citeras anonymt, berättar:

– De flesta som jobbar inom Kriminalvården har nog blivit hotade. Att någon säger: “jag ska plocka dig” och “jag ska knulla din mamma” händer hela tiden, säger en kriminalvårdare.

De som har familj kan få höra att man vet var barnen går på dagis, uppger personen.

Facket kritiska – Kriminalvårdens ledningen blundar
Valle Karlsson är förbundsordförande för service- och kommunikationsfacket (Seko) och väl medveten om den rädsla och frustration som många anställda känner.

– Vi har uppmärksammat situationen förut, men det har inte hänt så mycket från ledningens sida. Nu skulle jag säga att det är så illa att Kriminalvården befinner sig i en kris.

I rapporten ”En kriminalvård i kris” som publicerades i maj framför Seko en rad brister. Av 2000 anställda inom Kriminalvården uppgav hälften att de har varit utsatta för hot och våld i sitt arbete under det senaste året.

Värst är det för de som jobbar på häkten. Här uppger nästan var fjärde medlem att de utsatts för hot och våld minst fem gånger under de senaste året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s