Anställda på LKAB vägrar arbeta efter dödlig arbetsolycka

PÅ JOBBET | Efter fredagens tragiska dödsolycka i Svappavaara vill inte LKAB:s personal jobba i verken innan arbetsplatsen är ordentligt besiktad och säkerställd.

Både anrikningsverket och kulsinterverket står stilla sedan fredagens dödsolycka då en ung kvinna omkom efter att ett galler på en gångväg gett vika vilket gjorde att hon föll fem meter ned på ett transportband.

På lördag efter dödsfallet bestämde sig personalen att inte arbeta i verken innan säkerheten på deras arbetsplats var garanterad.

”En gång är för mycket”
Nu är det en certifierad firma som besiktar de båda verken med hjälp av LKAB:s egen personal. Kontrollanterna  använder fallselen när de utför jobbet.

– Just nu säkerställer vi anläggningen så att alla kan känna sig säkra att arbeta där, innan det tänker vi inte starta verken. Vi tänker inte på pengar utan nu handlar det om människor. Det säger avdelningschefen Anders Björnström på LKAB.

– En gång är för mycket att sånt här ska hända men man får hoppas att olyckan för något positivt med sig så att säkerhetstänket blir bättre både bland personalen och arbetsledningen, säger Pentti Rahkonen, ordförande för avdelning 35 på IF Metall i Svappavaara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s