SD saknar valsedlar i Söderköping – Ger NMR chans att kuppa sig in på öppen lista

HÖGERN | Söderköping är en av två kommuner i hela landet där Sverigedemokraterna saknar valsedel. Kan nu bli öppen lista som kan ge NMR en chans att kuppa sig in.

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna 8,6 procent av rösterna i kommunen och tre mandat i kommunfullmäktige. Men ingen av kandidaterna på listan tackade ja till att representera partiet och stolarna har därför stått tomma hela mandatperioden. Till årets val hade partiet inte lyckats få ihop kandidater till en lista innan den tionde april, då alla låsta namnlistor skulle vara inne till valnämnden och länsstyrelsen.

Om listorna hinner tryckas blir det i så fall öppna listor, vilket är ovanligt bland partierna. De allra flesta har låsta listor, vilket innebär att partiet genom att anmäla kandidater skyddar sin kandidatlista från att väljare kan skriva till namn på valsedeln, och därmed nominera andra kandidater än de som partiet valt.

Sverigedemokraternas öppna listor i bland annat Ludvika gav det nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kuppade sig in på ett Sverigedemokratiskt kommunalt mandatefter att SD haft en öppen kommunvalslista.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s