Nationalistiskt förtryck mot muslimer fortsätter – fråntas medborgarskap

INDIEN | Hindunationalister fråntar minoritetsgrupper i landet deras indiskt medborgarskap. väckt farhågor om att bengalisktalande muslimer kan komma att deporteras.

Fyra miljoner människor bosatta i den indiska delstaten Assam går miste om indiskt medborgarskap. Det står klart sedan myndigheterna i landet offentliggjort en omstridd medborgarlista, som väckt farhågor om att bengalisktalande muslimer kan komma att deporteras.

De som inte finns med på listan har nu möjligheten till att överklaga och därmed få en chans att förvärva medborgarskap, enligt Shailesh. Många bedömare betraktar dock den utfästelsen som en chimär.

Indiens premiärminister Narendra Modis nationalistregering ser listan som ett led i kampen mot illegal invandring. En stor del av icke-hinduerna bosatta i Assam kom dock till Indien redan i början på 1970-talet, i samband med det bangladeshiska befrielsekriget. Människorättsgrupper har dragit paralleller till Myanmars (Burmas) behandling av den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Hindunationalismen är utbredd i Indien, och muslimer och andra minoritetsgrupper utsätts ofta för våld och förtryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s