Fattiga och utsatta fortsätts utnyttjas som målvakter

KLASSAMHÄLLET | Regeringens lag att förhindra bilmålvakter och obetalda parkeringsböter gav liten effekt. Fattiga och utsatta fortsätter utnyttjas som målvakter.

En bilmålvakt är en person som står registrerad som ägare till åtskilliga bilar. Bilarna körs dock av andra personer som lämnar obetalda försäkringar och p-böter till målvakterna, vars skulder rusar iväg.

2014 gjordes en lagändring som skulle komma åt problemet. Felparkerade bilar fick tas i beslag om ägaren har en skuld på mer än 5 000 kronor. Men det får bara göras om bilen inte rullar i trafiken eller står parkerad på privat mark.

Fattiga fortsätts utnyttjas som målvakter 
Målvakterna är ofta ekonomiskt svaga personer som en hemlös med skulder som inte har mycket att förlora på att dömas till skadestånd och fängelsestraff, eller en person som bor utomlands. Målvakten är oftast en person som har litet eller inget att ytterligare förlora på att drabbas av personlig konkurs eller andra liknande ekonomiska motgångar.

P1-granskningen visar att  bilmålvaktsproblemet fortsatt växa, trots lagändringen. De 30 mest skuldbelastade bilmålvakterna äger över 36 000 bilar och de är sammanlagt skyldiga 275 miljoner kronor. Det är en ökning på över 60 miljoner sedan 2017. En man från Malmö står ensam för över 120 miljoner kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s