HBTQ-aktivist: ”Stockholm pride har tappat fokus på queerpersoners rättigheter”

HBTQ | Arrangörerna bakom en alternativ queerfestival i Eskilstuna tycker att Stockholm Pride och andra stora regnbågsfestivaler har tappat fokus på queerpersoners rättigheter. Många företag som pinkwashar sig genom pride.

– Många Pridefestivaler runt om i landet handlar väldigt mycket om kommers och företag som ”pinkwashar” sig. Och partier som går i Prideparaden kan få en stämpel som queervänliga trots att de inte har jobbat aktivt för våra frågor, säger Vincent Almgren.

Hen är en av arrangörerna bakom den alternativa queerfestivalen Etown Queer Fest som inleddes på fredagen.

På Balsta musikslott i Eskilstuna kan deltagarna under två dagar lyssna på föreläsningar, konserter och performances samt medverka i olika workshops. Festivalen arrangeras för tredje året i rad, och finansieras med stöd från olika stipendiefonder och studieförbund. Hela festivalen är drogfri.

Det är ett betydligt mindre arrangemang än till exempel Stockholm Pride som lockar tusentals deltagare varje år. Men det är inget problem – snarare tvärtom, tycker Vincent Almgren.

– Vi tycker det är viktigt att lyfta frågor som kanske hamnar i skymundan när det blir väldigt majoritetsbetonat om bara kärlek. Pride från början var ju ett upprop för att queerpersoner har varit förtryckta i alla tider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s