Forskare: Därför görs inget åt flykten till skatteparadis

SKATTESMITARE | Närmare 40 procent av multinationella bolagens vinst gömdes i skatteparadis. Den uppskattningen gör forskare vid Köpenhamns och Berkleys universitet. 

Nära 40 procent av de multinationella bolagens vinster gömdes över till skatteparadis 2015. Den uppskattningen gör forskare vid Köpenhamns och Berkleys universitet. Forskarna har analyserat skillnaden i lönsamhet mellan utländska och lokala företag och funnit att de utländska är mycket lönsammare än de lokala i skatteparadis och mindre lönsamma i vanliga länder.

För de EU-länder som inte är skatteparadis innebär den här skatteplaneringen att intäkterna från bolagsskatten är 20 procent lägre än de skulle ha varit.

Problemet består enligt forskarna eftersom skattemyndigheterna i högskatteländer inte har några incitament att bekämpa problemet. Det är lättare och finns strukturer för att vinna tillbaka skatt från ett annat högskatteland. Med samarbetsovilliga skatteparadis är det svårare. Sen vågar inte politikerna konfrontera kapitalistidka bolags girighet.

The missing profit of nation [PDF]

Bolagsskatterna har halverats globalt sedan 1985

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s