Sju år sedan terroristdådet på Utöya – SSU arrangerar minnesmanifestation

NORRKÖPING | På söndag är det sju år sedan terrordådet på Utöya i Norge, då 69 unga politiskt engagerade personer avrättades av högerterroristen Anders Bteivik. Nu arrangerar SSU i Norrköping en minnesmanifestation.

I helgen arrangerar SSU i norrköping en manifestation i Hörsalsparken. SSU har alltid haft en god relation med systerorganisationen i Norge, AUF, som utsattes för högersterroristens Anders  Breiviks attack på Utöya 2011.

Det som hände på Utöya drabbade hela den politiska världen, hela yttrandefriheten. Högerextremism ska aldrig få stå oemotsagt.

– Vi gör detta för att stå upp mot extremism och rasism, för att visa att vi aldrig viker oss för hatet. Och vi gör det för att minnas dem som fick sätta livet till för demokratins skull, säger Alexander Winge som är ordförande för SSU i Norrköping till NT.

Demonstrationen kommer inte att utgå ifrån partipolitik och utöver SSU kommer studieförbundet ABF medverka med så kallade demokratiambassörer.

– I och med att högerextremismen växer känns det här extra viktigt just nu. Många är oroliga för nazismen, i Almedalen var det vissa som inte vågade delta på grund av nazisternas närvaro säger Alexander Winge till NT.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s