Medborgarlön kan bli aktuellt när AI-tekniken äntrar arbetsmarknaden

EKONOMI | European Group on Ethics har analyserat hur arbetsmarknaden kommer förändras i och med framfarten av artificiell intelligens och menar att medborgarlön kan bli aktuellt.

Autonoma system och AI, artificiell intelligens, lär få stor påverkan på hur vi arbetar i framtiden. European Group on Ethics en expertgrupp som fått i uppdrag av EU-kommissionen att efter analys ge sitt utlåtande kring hur framtidens arbetsmarknad kommer att förändras.

– Lösningar som någon form av medborgarlön kanske åter kan bli aktuella, säger expertgruppens ordförande etikprofessorn Christiane Woopen.

På öppningsceremonin av Europas största tvärvetenskapliga konferens, ESOF, säger Christiane Woopen att det kanske är dags att koppla isär sociala trygghetssystem och arbetsmarknaden. En arbetsmarknad som idag lämnar många viktiga samhällsfunktioner och arbetsuppgifter utanför traditionellt avlönat arbete.

I mars kom European Ethics Group med ett uttalande kring AI och autonoma system. Där konstaterar gruppens femton professorer att AI omdefinierar arbetsvillkoren för människor och kan komma att reducera behovet av mänsklig arbetskraft.

Nu har EU-kommissionen också begärt in ett uttalande om etiska aspekter på framtidens arbetsmarknad. Ett uttalande som väntas i september.

– Det finns inte en lösning för alla. Ingen vet hur AI och digitaliseringen kommer att påverka vilka som får plats på framtidens arbetsmarknad, men det är hög tid för varje EU-lands ledning att börja tänka i nya banor, säger Christiane Woopen.

– Samhällsinsatser som idag görs gratis kanske borde avlönas och sådant som idag är lågavlönat kanske borde uppgraderas, fortsätter hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s