Brexitkampanjen fälls för brott mot brittiska vallagar

BREXIT | Brexit-kampanjen bötfälls för att använt för mycket pengar i kampanjarbetet och anklagas av en visselblåsare att kampanjen hållt på med penningtvätt.

Brexitkampanjen ”Vote leave”, ledd av den avhoppade utrikesministern Boris Johnson, bötfälls. Bland annat för att man konspirerat med andra EU-fientliga kampanjer och kanaliserat pengar till dem på ett sätt som bryter mot brittisk vallagstiftning, skriver Financial Times. Det är oklart om domen är ett beställningsjobb och en pågår smutskastningskampanh av EU-vurmande krafter inför en ny folkomröstning som en del högerpolitiker nu tagit upp som alternativ.

En visselblåsare kallar den parallella ungdomsorganisationen ”BeLeave” för ”en penningtvättmaskin”, där den officiella brexit-kampanjen försökte påverka brittiska väljare. Via sociala medier nådde man mellan fem och sju miljoner väljare.

I utredningen framhålls att 600 000 pund slussades till BeLeave.
Maxbeloppet för de officiella kampanjerna, ”brexit” och ”bremain”, var 7 miljoner pund, vilket BeLeave överskred med 500 000 pund. Bötesbeloppet är 61 000 pund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s