SD-politikern dömd för hedersrelaterad mordförsök – försökte stena och strypa offret till döds

HÖGERN | Hovrätten skärper straffen för två av de tre personer som försökte strypa och stena en man till döds utanför Broby. Den 26-årige SD-politiken Jacob Batycki döms till nio års fängelse men gammelmedia mörkar både namn och partikoppling i rapporteringen.

Det var i augusti i år som en man hittades svårt skadad i ett dike vid vägen mellan Broby och Sibbhult. Han fördes till sjukhus och tre personer, mannens 35-åriga fru som han ligger i skilsmässa med, hans 26-årige svåger som är SD-politikern Jacob Batycki som suttit i Östra Göinge kommunfullmäktige och som nämndeman. Hans 61-åriga svärmor greps och häktades misstänkta för mordförsök. Den 35-åriga kvinnan och offret har barn tillsammans och kvinnan ville att mannen skulle följa med henne och titta på ett hus, eftersom hans barn också skulle bo i huset. Mannen följde med och de körde till en plats vid vägen mellan Broby och Sibbhult.

Hedersrelaterad mordförsök
35-åringa kvinnan gav mannen en stöt med en taser. Hon ska även ha deltagit i misshandeln genom att slå mannen med tasern och med en sten. På platsen befann sig också den 26-årige SD-politiken Jacob Batycki och den 61-åriga kvinnan. Jacob Batycki attackerade mannen med knytnävarna och en stor sten, som han slog i huvudet på mannen.

SD-politiken försökte även strypa mannen med en platspåse samt kväva honom med samma plastpåse. Den 61-åriga kvinnan bidrog till mordförsöket genom att tillhandahålla platspåsen samt slå en sten i huvudet på mannen.
De slutade attackera mannen när de fick klart för sig att en buss hade stannat på vägen.
Mannen hittades svårt huvudskadad i diket och fördes till sjukhuset.

Något som är anmärkningsvärt är att gammelmedia mörkar Jacob Batycki identitet och även hans tydliga politiska koppling till Sverigedemokraterna skrivs inte ut i bland annat Norra Skånes tidning eller Expressen. Inte heller ledande SD-företrädare som skriver och länkar Expressens artikel om hedersrelaterade mordförsöket nämner att en av gärningsmännen är SD-politiker.

SD-politiker dömdes till nio års fängelse
I tingsrätten dömdes 26-åringe SD-politiken Jacob Batycki till sju års fängelse för försök till mord. Hovrätten skärper straffet till fängelse i nio år. Hovrätten menar att om brottet hade fullbordats är omständigheterna i förening med uppsåtet så försvårande att straffvärdet hade överskridit normalstraffet. Därför ska det försök till mord som mannen döms för få påföljden fängelse i nio år.

Den 61-åriga kvinnan dömdes till fem års fängelse för mordförsök i tingsrätten. Hovrätten menar att flera av de försvårande moment som gör sig gällande vid bedömningen av den 26-årige mannens brott också gäller den 61-åriga kvinnan. Hon har dock inte deltagit i hela gärningen och hovrätten bedömer att påföljden ska bli fängelse i sju år.

Den 35-åriga kvinnan dömdes för mordförsök till fängelse i fyra år av tingsrätten och hovrätten fastställer här tingsrättens dom.

SD-politikerns dom kan du läsa här

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s