Journalist frias av domstol – Ett bakslag för turkiska diktaturen

TURKIET | Domstol i Istanbul friade journalisten Erdem Gül på den oppositionella tidningen Cumhuriyet. Den friande domen är ett stort bakslag för diktatorn Erdogan.

En domstol i Istanbul friade på måndagen journalisten Erdem Gül från de misstankar om spionage som riktades mot honom 2014, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Gül är Ankarachef för den oppositionella tidningen Cumhuriyet. Han och tidningens chefredaktör Can Dündar dömdes i maj 2016 till fem års respektive fem år och tio månaders fängelse för spionage.I ett försök av diktaturen att tysta kritiska röster.

Bakgrunden var en artikel där Cumhuriyet anklagade turkisk säkerhetstjänst för att ha försökt smuggla vapen till rebeller i Syrien efter att en vapenförsändelse upptäckts 2014.

Såväl Gül som Dündar släpptes efter domen på fri fot i väntan på att domen skulle överklagas. Gül fortsatte sitt jobb medan Dündar, som sade sig vägra ”stoppa huvudet i giljotinen”, flydde till Tyskland.

För detta har Dündar ådragit sig diktator Recep Tayyip Erdogans vrede – den senare har varnat att Dündar, som förblir misstänkt, ska få ”betala ett högt pris”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s