Iraks regering hårt pressat av stora folkliga protester och blockader

IRAK | Folk är förbannade och har stormat provinsregeringens byggnad, stormat flygplatsen där flygtrafiken stoppats och infarterna till oljefält blockeras.

Protester mot korruption och bristande samhällsservice har under veckan spritt sig från Basra i södra Irak där de inleddes för sex dagar sedan. I Basra har demonstranter blockerat tillfarten till viktiga oljefält för att sätta press på myndigheterna.

Protester har brutit ut i flera städer, som Amara, Nasiriya och Najaf. I Najaf stormade hundratals människor flygplatsen och blockerade flygtrafiken. På lördagen bröt oroligheter ut i den heliga staden Karbala.

Iraks högste shiamuslimske andlige ledare storayatollan Ali al-Sistani ger demonstranterna sitt stöd och säger att bristen på samhällsservice är extrem, till exempel frånvaron av elström i den kvävande sommarvärmen.

Iraks säkerhetsstyrkor sattes i högsta beredskap med anledning av protesterna. Förstärkningar från andra delar av landet har skickats till Basra för att skydda oljefälten. Exporten från Basra svarar för mer än 95 procent av Iraks oljeintäkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s