Undersköterska kommenterar: Jimmie Åkesson (SD) hånar undersköterskor arbete med sitt ”gör låtsasjobb”-utspel


ALMEDALEN | Jimmie Åkesson går ut och hånar undersköterskor som sliter i hemtjänsten och på äldreboenden med att de gör ett låtsasjobb. Nu sågas han av en undersköterska med 13 års erfarenhet på vårdgolvet.

För Jimmie Åkesson är inte oroad över att vården skulle gå på knäna när många utlandsfödda inom vården skulle tvingas lämna landet med SD:s utspel. Det säger han i en intervju med P1 Morgon. I stället trycker han på att Sverige har en ”växande befolkning av bidragsberoende människor från andra länder”. På invändningen att de flesta utlandsfödda jobbar och många i vården svarar han:
– Sysselsättningen har ökat säger man. Nu sticker jag ut hakan här och säger att nästan till 100 procent handlar det om skattefinansierade låtsasjobb. Hela ökningen står för det.” Jimmie Åkessons utspel är verklighetsfrånvänt och visar på att han själv inte varit ute i arbetslivet och långt ifrån vårdgolvet. Det som blir också svårt att förstå med partiets utspel om Jimmie Åkessons vill att invandrare ska jobba eller inte. För när de väl jobbar så räknas det bara som ”låtsasjobb”.

Jimmie Åkesson visar åter upp partiets förakt mot arbetare och kvinnor som arbetar i låginkomstyrken som vården. De som inte är födda i Sverige och som arbetar i vården gör bara ”låtsasjobb”. Visa Undersköterskors arbete räknas inte av Jimmie och då kan inte mitt eller någon annans undersköterskas arbete räknas heller. För vi utför samma arbete, går på samma avtal och har samma anställningsformer: tillsvidareanställd, vikariat eller som timanställd. Inga konstigheter egentligen. Så det ser ut i vården idag med otrygga anställningar.

Jag har arbetat i tretton år inom vården både inom kommunal äldreomsorgen och hemtjänsten som undersköterska. Jag har haft mängder med arbetskamrater som både är födda i Sverige men också kommer från världens olika hörn som vill arbeta.

Väldigt få av dem jag arbetat med kommer genom olika arbetsmarknadsåtgärder eller kommer in genom SFI för att lära sig språket. Antalet kan nog räknas på handens fem fingrar. Men de finns men de går ofta bredvid under en kortare tidsbestämd tid som en del att komma i arbete. För att senare återkomma som timvikarie.

Istället har jag träffat undersköterskor och vårdbiträden med invandrarbakgrund som jobbar på och sliter som alla andra från tidig morgon till sena kvällar. Självklart finns de som inte ska eller passar att jobba i vårdyrket. Men jag blir jävligt stött när Jimmie Åkesson hånar det hårda arbete vårdpersonal utför varje dag. Jag vet hur det värker i kroppen och tröttheten en vårdarbetare känner efter varje arbetspass oavsett hudfärg eller rötter. Jimmie Åkesson är välkommen ut och testa och jobba med riktigt arbete en månad.

Korridorerna skulle bli väldigt tomma och många äldre skulle inte få den hjälp de förtjänar om SD och Jimmie Åkesson ”återvandring”-politik skulle få inflytande. Det är många duktiga undersköterskor som skulle få lämna landet och pensionärerna som byggde upp den svenska välfärd skulle inte få den vård, hjälp och omsorg de är värda. Men pensionärerna skiter SD i så länge SD får kasta ut en stor grupp som sliter i vården varje dag.

Rickard Karlsson
fd undersköterska med 13 års erfarenhet i vården

5 kommentarer

 • Jag är oxå usk, har jobbat länge som du. Men jag håller med dig fullkomligt, om vården och så. Jag har jättemånga invandrare som jobbar i huset. Om dom inte skulle göra det, vem skulle ta hand om alla äldre. Det är inte många svenskar som valt det jobbet.

  Gilla

 • vincent severin

  Har över 40 års erfarenhet inom vården. Har upplevt så många helt underbara arbetskamrater och då hela bilden av vården inkluderar: Undersköterskor, tyvärr fans det en yrkesgrupp som är borta nu, vårdbiträden. Sjuksköterskor, städpersonal, läkare. Har upplevt försök på avdelningar som tar bort undersköterskor och bara bemannat med sjuksköterskor, har inte fungerat.

  Hade med en politiker på min egen fritid på ett halvt nattpass och hon kommmer aldrig att glömma vad hon fick uppleva då. Värt att veta var att det var en ovanligt lugn natt, men mina kollegor satt inte en minut på de 5 timmarna vi var på avdelningen. Så det är ett hån från en som lever på våra surt och högt beskattade inkomster, oavsett vilket etniskt ursprung som mina kollegor har så är jag stolt över att fåttt arbetat med er alllesammmans.

  En natt i en säng i korridor kanskke skulle få vilken pollitiker oavsett parti att tänka till och se över sin egen situation. Det är väl liten form av ”låtsasjobb” att ta ut riksdagmansarvode samtidigt som man är sjukskriven för ”Utbrändhet”.Skäms,ta mig fan.

  Gilla

 • Roland Olofsson

  Det var det största klavertrampet bland många från SD. Skriver jag som 80-årig pensionerad socialchef och med en numera bortgången mor, som jag under ca 20 år följt på hemtjänsten i min hemkommun i Norrbotten. Hon var såå nöjd med hemtjänsten.

  Gilla

 • Sofia Svensson

  Ja du Jimmie du har ju verkligen inte en jävla aning om att jobba inom vården!
  Jag har jobbat inom vården i 23 år, just nu jobbar jag som uska i bemanningspoolen. Jag är dagligen runt på alla plika vårdinrättningar och hemtjänstgrupper, nattpatrullen och jag lovar att denna stress och arbetsituation som finns nu, bara blir värre och värre!! När man i hemtjänsten ska ta sig ifrån A till B på planerade 4 minuter.Du är redan försenad för A behövde hjälp på toa innan du går. När du väl sätter dig i bilen och ska åka till B har redan dennes planerade 10 min löpt ut… Dettan innebär ca 30 min försening och C har ännu inte fått sitt besök!
  Ja men det är lugnt! Jag hinner, jag slänger i mig lunchen på 5-10 minuter. Istället för mina 30 minuters rast!! Nu är jag i fas… ändå till larmet ringer B har trillat.
  C vill ha hjälp på toaletten.
  Jaaa nu får matleveranserna till pensionärerna vänta!!!
  Jag ska vara glad om jag hinner med alla mina besök innan jag slutar enligt schemat!!!
  Annars får jag antingen jobba över eller så får jag ställa in besöken. A får inget städ denna veckan heller eller D får inte sin promenad.

  Önskar dig en underbar dag Jimmie på en stol någonstans, med en bunt papper med falsk fakta! SNÄLLA STRESSA INTE!!!

  Gilla

 • janne josefsson

  jimmy har visat vem han är en ny adolf hitler

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s