Norska Arbeiderpartiet vill inför sex timmars arbetsdag i vården

NORGE | Norska Arbeiderpartiet vill införa sex timmars arbetsdag med full lön i vissa sektorer och yrken. Det är inte är aktuellt med sextimmarsdag som nationell standard i alla yrken

I oktober presenterar partiets arbetsmarknadsgrupp sin rekommendation ny sysselsättningspolitik. Arbeiderpartiets landsmöte 2019 kommer därefter att formellt ta ställning till förslaget. Det rapporterar tidningen Arbetet.

– Vi vill få en bedömning av olika förslag som kan ge mer hälsofrämjande arbetstider och få in fler i arbetslivet, och sextimmarsdagen är ett sådant förslag, säger gruppens ordförande Arild Grande.

Grande säger att det inte är aktuellt med sextimmarsdag som nationell standard, men att den kan vara lämplig i vissa branscher.

– I dag arbetar många med hög belastning och låg bemanning, särskilt i vissa kvinnodominerade yrken som vård och omsorg. En del har en alltför tung arbetsbörda och vi behöver göra mer för att få hälsosammare arbetstider i Norge, säger han.

Han säger att flera försök med sex timmars arbetsdag har gjorts med goda resultat både vad gäller ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s